Mixer Sessions II'nin kazanan projesi Karakutu'nun küratörü Burcu Bilir ve sanatçıları Berka Beste Kopuz, Burcu Pek, Haydar Akdağ, Murat Han Er, Volkan Parlak, Zehra Doğan ile bir röportaj gerçekleştirdik!
Kaynak: http://mixerarts.com/roportaj/karakutu-sergi-roportaji
Haydar Akdağ

Siyasal gelişmeleri yakından izlemeye özen gösteriyorum. Ana akım medya ya da bir başka söyleyişle bütün dünyada yaratılmak istenen algının yapay kaynaklarının tersine kişisel öngörülerimi “Çevre/Merkez” serisinde plastikleştiriyorum. Gözden kaçan ya da şiddetle dayatılan merkez ve çevrelerin gerçekliklerini sorguladığım “Çevre/Merkez” serisinin şehirlerine sürekli bir yenisi eklenerek çoğalıyor. Eserleri üretirken zihnimi meşgul eden coğrafyalar önceliklidir.
Kullandığınız kolaj teknikleriyle çalışmalarınızın içeriğinin birbirine paralel noktalara işaret etmesine dikkat ediyor musunuz?


"Periphery/Center" - "Çevre/Merkez" serisi, “ŞarNar”daki politik gözlemlerin bir başka biçimi olarak karşımıza çıkıyor. Dolaşımda olan paranın, bilginin ve kültürün yarattığı melezlik başlıkları, çoğulculuğun ya da gelişmiş demokrasinin bir yansıması mıdır sorusuna yanıt arıyor. "Periphery/Center" - "Çevre/Merkez" yalnızca ulus devletlerin kültür politikalarını ve sosyolojik yaklaşımlarını ifade eden, sanatın ve felsefenin tekelinde kalan bir terim olmamalıdır (!/?)
Siyasette içeriden ve dışarıdan gelen tehdit unsuru politikacıların sık sık başvurduğu bir argüman olsa da, bu haritaları tasarlayan pasif ve aktif savaşları görmemizi engelleyen soyut bir iddia değil. Tanıklık ettiğimiz sert değişimler yalnızca silahların değil, stratejik oyunların bambaşka müdahalelerinin de bir sonucu. İktisadi mücadeleler ve politik açmazlar devletlerin değişmez kırmızı çizgilerini pek de dikkate almazken, coğrafyaların değiştiği, bir şehrin başka ülkelerin merkezi haline geldiği güncel ortamda bu seriye devletlerin yörüngelerine dair bir kehanet kolajı olarak bakmak mümkün. Bağdat'ın okyanusa taşınması, Şikago ve Kaliforniya'ya komşu olması, Pekin'in bütün kıyı ve kutuplara ulaşabilen bir ekonomi devi olarak bir adaya dönüşmesi, Tahran-Berlin-İstanbul hattı üzerinde yeni bir harita kompozisyonu…“Çevre/Merkez”, sanatçının öznel yaklaşımıyla siyasi yakınlıklar, yer değiştirmeler, savaşlar, kültürler-kültürel transferler/geçişler ve stratejiler bağlamında dikiş tekniği ile hamur kağıt üzerine gerçekleştirdiği kolajlardan oluşur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder