2 Mayıs 2016 Pazartesi

FORMUN GÜCÜ / THE POWER OF FORM

Sanatçılar: Haydar Akdağ, Refik Anadol, Günnur Özsoy, Seçkin Pirim, Nejat Satı, Kemal Seyhan, Gülay Semercioğlu, Kaan Sofuoğlu, Cemal Gürsel Soyel

Sergi Süresi: 5 Mayıs – 19 Haziran 2016
Açılış Kokteyli: 5 Mayıs 2016 18.00

Formun Gücü, soyut sanat, betili sanat ve araştırma temelli sanat alanlarında çalışan çağdaş Türk sanatçılarının son dönem yönelimlerini araştıran üç sergiden ilkidir. Seriler kendini, sanat dünyamızın durumuna tanıtıcı bir analiz olarak yorumlamakta ve günümüz sanatının önemli alanlarını eleştirel tartışmalara sevk etmeyi amaçlamaktadır.

Formun Gücü, soyutlama ve biçimciliğin güncel yollarını örneklendirmek için resim, baskı, heykel, fotoğraf ve video gibi farklı disiplin...lerden dokuz sanatçıyı bir araya getirmektedir. 20. yüzyılın Modern Avangartlarının temel hedefi olan soyut ve biçimci sanat, batı modernizminin evrensel dili haline gelmiştir. Kandinsky’nin temsilden uzak imgenin yaratımını gerçekleştirmesinden sonra, sanat eleştirmeni Clement Greenberg biçimciliği, sanat için sanattaki (l’art pour l’art) mutlak yüceliğin sanat felsefesindeki son gerçekleşmesi olarak belirlemiştir. Sanatçı o zaman, somut dünya meseleleri ile iletişim kurma, resmetme ya da gösterme çabasını bırakmıştır ve sanat da özgönderimsel, otarşik ve iç güdümlü hale gelerek gerçeklikten ve günlük yaşantın konularından geri çekilmiştir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ise Soyut Dışavurumculuk’ un Batı sanat dünyasına etkisinden dolayı modern, özgür ve demokratik bireyin görsel dili haline gelmiştir. Bu yüzden sanat dünyası, 20. yüzyılın büyük çoğunluğunda ağırlıklı olarak organik ya da geometrik kompozisyonlara ilişkin biçimsel tartışmalarının yanı sıra soyut sanatın kendiliğinden doğaçlanan veya kavramsal yansıtılan stratejileri ile nitelendirilmiştir.
Oysaki 1980’lerden bu yana yeni dışavurumcu betili resim ile gerçekçiliğin çeşitli biçimleri yeniden ortaya çıkmış ve sanat dünyasına egemen olmaya başlamıştır. Fotoğraf ve video gibi diğer disiplinlerde anlatının - belgesel gibi - yeniden canlanmasının yanı sıra sosyopolitik konularla ilgili ya da araştırma temelli sanatın daha yaygınlaştığı fark edilebilir. Nihayetinde 1990’lardan itibaren dijital medya ve teknolojiler gerçekliğin aldatıcı çoğalmasını güçlendirmiş ve yeni bir hiper gerçeklik ortaya çıkmıştır. Bu yüzden bugün, soyut ve biçimsel yollardan yaratım azınlıktaki sanatçıların sorunu halindedir. Yine de bu şikayet edilecek ya da yas tutulacak bir şey değildir; çünkü bu, sanatçılara baskı altında kalmadan ve moda olan akımların beklentileri olmadan çalışma imkanı sunar; çünkü hakim olan akımın dışında olmak sanatçıya, yapmak istediği şeye gerçekten odaklanma özgürlüğü verir.

Formun Gücü, soyut ve biçimsel sanat alanlarındaki güncel estetik taktikleri, teknik yöntemleri ve kavramsal yaklaşımları değerlendirir. Sergi, sanatsal üretimin bu alanının halen büyük bir güç olduğunu kanıtlar ve sergideki sanatçılar, algımızın sözdizimiyle ilgilenerek sanatın kendisini eleştirel olarak sorgulamasından dolayı temsilden uzak sanatın önemini açıklığa kavuştururlar. İşte bu yüzden Biçimin Gücü, duyular için bir forum, sanata ve dünyaya yeni iç görü kazandırmak için net olarak bilinenin ve algılananın ötesine geçeni görmek için sanatsal bir okul (Sehschule) anlamına gelir.


THE POWER OF FORM

Artists: Haydar Akdağ, Refik Anadol, Günnur Özsoy, Seçkin Pirim, Nejat Satı, Kemal Seyhan, Gülay Semercioğlu, Cemal Gürsel Soyel, Kaan Sofuoğlu

Exhibition: 5 Mayıs – 19 Haziran 2016
Cocktail: 5 Mayıs 2016 18.00

The Power of Form is the first of three exhibitions at Plato Sanat, which investigate the latest tendencies of contemporary Turkish artists working in the fields of abstract art, figurative art, and research based art. The series understands itself as an introductory analysis of the state of our art scene, and it aims at propelling critical discussions in these important realms of today’s art.

The Power of Form brings together nine artists from different disciplines like painting, printing, sculpture, photography and video in order to exemplify current strategies of abstractionism and formalism. Being a major goal of the Modern Avantgardes of the 20th century, abstract and formalist art became the universal language of western modernism. After Kandinsky fulfilled the creation of the non-representative image, art critic Clement Greenberg established formalism as the final realisation of art’s philosophy of the absolute sublime in l’art pour l’art. Artist then gave up the struggle to communicate, illustrate or demonstrate concrete issues of the world, and art, withdrew from reality and its matters of everyday-life by becoming self-referential, autarkic and intrinsic. After the Second World War, due to Abstract Expressionism’s impact in the Western art world, it became the visual language of the modern, free, and democratic individual. So, for a large amount of the 20th century, the art world was mainly characterized by formalist discussions regarding organic or geometric compositions, as well as spontaneously improvised or conceptually reflected strategies of abstract art.
Since the 1980’s though, a resurrection of neo-expressionist figurative painting as well as various forms of realism occurred, and started dominating the art scene. In other disciplines like photography and video, a revival of narration is noticeable, as documentary-like, as well as socio-politically engaged or research based art became common. In the end, since the 1990’s, digital media and technologies strengthened the illusionistic reproduction of reality, and a new hyperrealism occurred. So today, creating in abstract and formalist ways became the issue of a minority of artists. Though, this is not something to complain about, or to mourn for, because it gives them the chance to work without the pressure and the expectations of fashionable trends, because outside of the mainstream gives the artist the freedom to really focus on what s/he wants to do.
The Power of Form reviews current aesthetic strategies, technical methods and conceptual approaches in the field of abstract and formalist art. The show proves that this domain of artistic production has still great power, and the exhibited artists make it very clear that the art of non-representation is of importance as it critically questions the being of art itself by dealing with the syntax of our perception. In this sense, its reflectiveness regarding disciplines, forms, and techniques points to sensitiveness towards reality itself. That is why The Power of Form means a forum for the senses, an artistic school for the seeing (Sehschule), which goes beyond the obviously known and perceivable in order to open up new insights in the arts as well as in the World


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder